Lovina Björkvall uttagen till FCI Junior Open Agility World Championship

Lovina Björkvall uttagen till FCI Junior Open Agility World Championship

Junior VM i agility 2023

Lovina Björkvall uttagen till FCI Junior Open Agility World Championship – FCI Junior Open Agility World Championship är den största ungdomstävlingen för agility i hela världen, minst 25 olika länder och 500 tävlande kommer och tävlar på mästerskapet som i år arrangeras i England. En av alla tävlande är Häverö BKs supertalang Lovina Björkvall. Självklart ville vi ställa lite frågor inför VM.

Hur blev du uttagen till landslaget för att tävla i FCI Junior Open Agility World Championship?

Uttagningen sker genom att ungdomsekipage skickar in sina bästa tävlingsresultat till ansvariga för uttagningen. Därefter kommer de bästa ekipagen att erbjudas plats i juniorlandslaget.

När började du med agility?

Sommaren 2020 började jag träna och redan samma höst testade jag att tävla.

En stor framgångsfaktor varit att jag tycker det är lika kul att träna som att tävla. Hade jag inte tyckt det vet jag inte om jag hade orkat lägga så mycket tid som jag gör på hundträning.

Lovina Björkvall
Varför blev du nyfiken på sporten agility?

Hundträning på hobbynivå har alltid varit naturligt då hundar funnits i hemmet hela mitt liv. Agility tävlade min mamma i sedan innan så efter att ha följt med henne på träning blev jag också nyfiken. Sedan dess har agilityn gått från att vara ett hobbyintresse till en väldigt stor del av mitt liv.

Vad är viktigaste för att lyckas i agility?

För min del har en stor framgångsfaktor varit att jag tycker det är lika kul att träna som att tävla. Hade jag inte tyckt det vet jag inte om jag hade orkat lägga så mycket tid som jag gör på hundträning.

Lovina Björkvall uttagen till FCI Junior Open Agility World Championship
Vad gör sporten agility kul?

Att det alltid finns något att träna på! Konstant kommer det finnas svagheter att slipa och centimetrar att spara. Jag älskar att nörda detaljer!

Vad skulle du säga till andra för att testa på agility?

Att de är fantastiskt att se (och uppleva) hur relationen och samarbetet mellan hund och ägare så tydligt växer sig starkare genom sporten.

Du är också instruktör i agility, varför blev du det? Vad är det bästa med att vara instruktör?

Det bästa med att vara instruktör och också anledningen till att jag blev det, är att jag älskar att få se alla typer av hundar och ägare hitta på någonting kul tillsammans.

Hur ser förberedelserna ut inför VM?

Vi tränar för fullt på våra svagheter på agilitybanan. – Nöter kluriga slalomingångar och jobbar på stabila kontaktfält. Men en nästan större del av förberedelserna är att fysträna för att hundarna ska klara påfrestningen. Och såklart vila kropp och knopp med jämna mellanrum.

Berätta lite om hundarna som du ska tävla med?

Jag kommer tävla med min Berger des pyrenees Qwinza och pudeln Tjabo. Qwinza tävlar i storleksklassen medium och Tjabo i small. För Qwinza är det här andra året i juniorlandslaget medans det blir Tjabos första landslagsuppdrag

Stort lycka till Lovina!

Läs mer om mästerskapet